Skapad den 2022.02.25
Uppdaterad den 2024.09.20

Företagslån till hantverkare

Vad är en hantverkare?

En hantverkare är en person som arbetar med händerna, som utövar ett hantverk. 

I modernt språkbruk avses vi ofta yrkesgrupper med särskild kompetens inom byggsektorn, till exempel snickare, plåtslagare, elektriker, VVS-montörer, murare o.s.v.. men det gäller givetvis även arbete med textilier, vävning, sömnad o.s.v. I princip är alla de yrken som förekom i det gamla skråväsendet hantverksyrken.

Starta företag som hantverkare - specifika utmaningar

Det krävs samma insats, engagemang och vision om att lyckas vare sig du startar en revisionsbyrå eller ett byggföretag. Dessutom krävs kapital! Likt de flesta företagare, har hantverkare sina specifika utmaningar som präglar hantverksbranschen. De vanligaste utmaningarna är:

 

1. Ojämna säsonger

Många hantverksföretag är säsongsberoende. Det är en ständigt återkommande förutsättning i byggbranschen och även om man som företagare försöker ta höjd för detta, är det svårt. De senaste och milda vintrarna har på mänga sätt underlättat för byggprojekten, men det har varit en utmaning att projektera för det milda vädret. Vi på Capitalbox står till ditt förfogande och hjälper dig med säsongslån.

 

2. Investeringar i förskott

En betydande del av nya projekt kräver troligen stora investeringar i förskott. Att ligga ute med stora summor kan även kännas nervöst för den luttrade hantverkaren. Då kan det kännas tryggt att ha möjligheten att ta ett företagslån som brygger över tiden fram till projektets avslut.

 

3. Ojämn storlek på projekt

En vanlig utmaning inom hantverksskrået är att projektens omfattning varierar. Företagaren behöver vara en trollkonstnär när hen räknar på jobb och avgör om en offert ska lämnas eller ej. Frestelsen att tacka ja till alla projekt kan vara stor. Särskilt svårt blir det att avgöra personalbehovet och regelverket för anställning gör att det kärvs god fingertoppskänsla. 

 

4. Inköp av utrustning

Planera inköp av utrustning i god tid före det att behovet uppstår. Dels för att det brukar bli bråttom och då fattar man sämre beslut. Du behöver utrustning som håller över tid. Rätt utrustning är kvalitativ, väl anpassad för ändamålet och bidrar till att arbetet kan utföras snabbare. Ett företagslån kan vara ett klokt alternativ för att kunna hantera och betala stora utgifter som blir omedelbara i början av ett byggprojekt men som kan återbetalas när projektet är avslutats. 

 

5. Tvister 

Även om bolaget går bra och alla kunder är nöjda, räcker det med en missnöjd kund för att företagslivet ska ta en annan vändning. Om ett ditt företag exempelvis råkar ut för en stämning kan det leda till att företaget måste betala stora summor pengar för advokatkostnader, skadestånd med mera. Ta professionell hjälp direkt om du blivit åtalad för något. Vinner du inte tvisten, kan konsekvenserna bli kostsamma eftersom den som förlorar tvisten ska betala kalaset. Exempelvis kan det uppstå tvister, problem med betalning från en kund vilket kan sätta din hantverkarfirma i ekonomiska bekymmer eller långa faktureringstider. I dessa fall är det möjligt att ta ett företagslån. Det är dock viktigt att ha i åtanke att lånet ska betalas tillbaka och därför bara ta lån som man vet att man kan betala tillbaka.

 

Bygg upp ditt företag med CapitalBox

Utan hantverkare skulle Sverige stanna. Oavsett hur många maskiner och robotar som är tänkta att förbättra lönsamheten, kan en skicklig hantverkare inte bytas ut. Att vara hantverkare innebär unika utmaningar som gör det svårt att förutsäga och kontrollera kassaflödet. En lösning kan vara att ta ett företagslån. CapitalBox står till din tjänst. Vi erbjuder företagslån på upp till 5 miljoner kr med en betalningstid på upp till 4 år. Har du frågor eller vill du veta mer? Ansök om ett företagslån eller ring oss på 020-0180020 eller skriv till support@capitalbox.se.